keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Viimeisen työpäivän eväät

Huomenna minulla on viimeinen työpäivä, joten kyllähän sinne on herkkuja vietävä. Päädyimme lasten kanssa siihen, että teen muffinsseja samalla ohjeella kuin tässä muutaman kuukauden sisään useampaankin kertaan. Samoilla lämmöillä tupsahti iltapalaksi ja huomiseksi evääksi kasvispiirakka.

Kaikki mun piirakkani - niin suolaiset kuin makeatkin - on jo muutaman vuoden ajan perustuneet tähän ohjeeseen. Siinä on resepti minun makuuni, kun ainekset vain sekoitetaan keskenään ilman mitään kommervenkkejä ja aineksia on niin vähän, että ohjeen oppii ulkoa helposti. Itse olen joskus hetken mielijohteesta korvannut kermaviilin turkkilaisella jugurtilla, koskapa sitä siihen maailman aikaan löytyi meiltä kotoa aina, ja todennut sen hyvin toimivaksi. Muutamaan kertaan tehnyt sen jälkeen syystä tai toisesta kermaviiliin ja aina todennut, että ensi kerralla pitää muistaa voidella vuoka, mitä jugurttiversion kanssa ei koskaan ole tarvinnut tehdä.

Pohja:
  • reilut pari desiä turkkilaista jugurttia - Minä roiskin fiiliksen mukaan lusikalla sopivan klöntin ja aina on ollut hyvä, vaikka joskus on tullut jämäkämpää ja toisella kertaa löysempää.
  • 1 muna
  • 2,5dl jauhoja (tänään laitoin vain 2dl, koska muisti reistaili, eikä ohjetta tietenkään siihen hätään jaksanut kaivaa esiin) - Tämän päivän jauhovalinta oli yksinkertaisesti karkea gluteeniton jauhoseos, mutta usein sekoittelen erilaisista gluteenittomista jauhoista (kauraa, maissia riisiä, mitä nyt sattuu olemaan, joskus jotain pienikokoisia hiutaleitakin) ja kokeilen mitä tapahtuu. Ihan tavalliset vehnäjauhot käy vallan mainiosti niille, keiden ei tarvitse kikkailla.
  • 2tl leivinjauhetta
Kasvistäyte:
  • Suunnilleen saman verran jugurttia kuin pohjaan, ei se ole kovin tarkkaa tässäkään.
  • 2 munaa
  • paketillinen (180g) aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
  • fetaa tai mitä salaattijuustoa se nykypäivänä onkaan - Minä laitan yleensä koko purkillisen, koska se ei ole liikaa ja koska onnistuisin kuitenkin unohtamaan lopun jääkaappiin niin, että se pilaantuisi.
  • punaista paprikaa - tällä kertaa meni puolikas isosta yksilöstä
  • punasipulia - yksi pieni oli ihan hyvä
  • kirsikkatomaatteja - puolisen rasiaa
  • pinjansiemeniä - kourafiiliksellä
Päälle juustoraastetta

Pohjan ainekset sekoitetaan kulhossa ja läntätään vuoan pohjalle. Vuoka saa olla aika iso, tai varsinkin syvä, piirakka kohoaa uunissa. Kasvikset pilkotaan. Harkitsin hetken, jos olisin ensin kuullottanut ne, tai ainakin sipulin pannussa, mutta laiskuus iski. Heitetään kaikki kulhoon ja sekoitetaan, minkä jälkeen kaadetaan mössö vuokaan pohjataikinan päälle. Joskus olen laittanut tomaatit puolikkaina vasta tässä vaiheessa mössön pinnalle. Päälle juustoraastetta, että piirakka olisi kauniimman näköinen. Paistetaan uunissa 200 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin, varmaan puolisen tuntia on hyvä arvio. Aineksina voi käyttää melkein kaikkea mitä piirakassa voisi kuvitella syövänsä. Cashewpähkinät on toiminut piirakoissa hyvin. Joskus olen tehnyt pinaattipiirakan, jossa täytteessä on jugurtin ja munan lisäksi vain fetaa ja kaksi pussia pakastepinaattia, mutta jostain syystä siitä tahtoo tulla kuivaa. Jos joku saa onnistumaan, niin let me know.

Appelsiini-suklaamuffinsitaikina on ihan oma sepustukseni. Joskus taannoin keksin haluta muffinsseja, mutta en oikein löytänyt ohjetta, johon olisi löytynyt kaikki tarpeellinen kotoa tai muuten inspaa, joten kehittelin oman reseptin hiukan valmiista ohjeista suuntaan ottaen. Tämä oli aika hasardi veto, koska kovin montaa kertaa elämässäni en ole muffnsseja tehnyt ja silloinkin aika tiukasti ohjeen mukaan. Perusperiaate mulla tässäkin oli, että mahdollisimman yksinkertaisesti vain ainekset sekaisin ja vuokiin. Ensimmäinen kokeilu oli aika katastrofi, kun päädyin käyttämään kaapista löytyneen sitruuna-inkiväärisuklaan, jonka huomasin päiväysvanhaksi, kun tilanne oli "meni jo" ja ainesten suhteetkin oli vähän niin ja näin. Tai katastrofi siinä mielessä, että tuotokset oli ihan hirveän näköisiä ja osa maistui oikein järkyttävän paljon inkiväärille. Perusmaku oli kuitenkin sellainen, että päätin kokeilla uudelleen, hiukan paremmalla tuloksella. Kolmas versio oli valkosuklainen, johon laitoin suklaan sulatettuna ja jätin kaakaon ja suklaakastikkeen pois (saatoin ehkä korvata sen jollain, tai sitten vain lisäsin maidon määrää, ei voi muistaa). Tämänpäiväiset olivat taas hiukan erilaisia kuin aiemmat, mutta perusidea on kaikissa sama.

  • 100g voita tai margariinia
  • 1dl sokeria
  • paketti (180g) appelsiinituorejuustoa
  • 3 munaa
  • 4dl jauhoja - meillä gluteenitonta jauhoseosta, vehnäjauho on yhtä hyvä
  • 2tl leivinjauhetta
  • 2rkl kaakaojauhetta
  • 2,5tl vanilija- tai vanilliinisokeria
  • 1prk (2dl) vaahtoutuvaa suklaakastiketta
  • 2dl maitoa
  • suklaarouhetta
Voi ja sokeri vatkataan hyvin, minkä jälkeen sekoitetaan joukkoon tuorejuusto ja munat. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja sekoitetaan vähän kerrallaan mössön joukkoon. Tässä vaiheessa meillä on keittiö aina täynnä jauhopölyä ja huomaan, että en taaskaan muistanut laittaa essua. Sitten joukkoon lisätään suklaakastike ja maito. Maitoa voi laittaa vähän kerrallaan ja kokeilla koska taikina tuntuu sopivan notkealta. Paksukin taikina onnistuu, mutta muffinseista tulee rumia kuin mitkä. Suklaarouheen sekoitin lusikalla joukkoon viimeiseksi. Taikina nostellaan lusikalla muffinssivuokiin. Meidän isohkot ruokalusikat kukkuraisina on aika hyvä määrä, niin ei käy kuin mulle viimeksi, eli muffinsien sijaan mulla oli pellillinen paistettua taikinaa, jonka joukossa oli paperisia muffinssivuokia. Paistetaan uunissa 200 asteessa ehkä vartti, eli kunnes näyttävät hyviltä. Yhtään ei haittaa vaikka jäisi keskeltä kosteaksi.

Näiden avulla nyt sitten lihotaan muutama päivä. Tälle iltaa en syönyt kuin neljä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti