maanantai 28. maaliskuuta 2016

Viikon ruokalista

Kiireiden ja nettiongelmien takia on kirjoittaminen jäänyt, vaikka asiaa olisi ollut vaikka ja kuinka. Viimeisen parin viikon aikana on tullut laitettua ruokaa tavallista paremmin ja leivottuakin kertaalleen, kun vanhemmat tulivat käymään. Ruokalistaan on kuulunut makaronilaatikko, lohkoperunat ja uunijuurekset kasvispihvien kera, makkarakastike ja perunamuusi sekä hernepestopasta ja jälkkäreinä appelsiini-valkosuklaamuffinsit ja pannari.

Torstai

Makaronilaatikko tehdään meillä normista poiketen kypsentämättömistä makaroneista ja ilman munamaitoa. Lopputulos on omaan suuhun paljon parempi kuin perinteinen ja hieman nopeampikin tuo on oman työn osalta. Uunissa se muhii 1,5h, eli mikään pikaruoka ei ole kyseessä.

  • Pussillinen (400g) makaronia
  • Paketti (400g) jauhelihaa paistettuna tai 2tlk tonnikalaa
  • 8dl vettä
  • Paketti (250g) Koskenlaskija-juustoa 
Vesi kuumennetaan kiehuvaksi ja juusto sulatetaan joukkoon. Makaroni ja jauheliha tai tonnikala sekoitetaan vuuassa ja juustoliemi kaadetaan päälle. Härpäke saa hautua tuon 1,5h uunissa 150 asteessa. 

Alkuperäisessä ohjeessa juustoa on vain 200g, mutta itse laitan yleensä koko paketillisen, etti jää hassun kokoista palaa yli. Useimmiten käytän paprika-juustoa, mutta viimeksi laitoin viherpippuria, mikä oli kyllä aika ärhäkkä tähän tarkoitukseen. Joskus olen tainnut paistumisen loppupuolella laittaa juustoraastetta koko komeuden päälle, ainakin se on ollut aikomukseni, mutta en muista olenko muistanut. Minä teen yleensä tavallisen laatikon tonnikalasta ja gluteenittoman jauhelihasta. Kasvisversio pitäisi koittaa kehittää, mutta enpä ole laiskana jaksanut sitä tehdä. Ohje on pöllitty jostain netin syövereistä, mutta eipä enää hajuakaan mistä, kun en ole ohjetta parin ekan kerran jälkeen tarvinnut.

Ehdottomasti parasta mitä perunasta saa tehtyä ilman mitään ihmeellisiä laitteita, on lohkoperunat. Niitä kuluu meillä aina koko pellillinen ja enemmänkin uppoaisi, jos vain olisi mistä upota. Valmistaminenkin on niin yksinkertaista, että minäkin jaksan niitä tehdä. Perunat pestään ja pilkotaan kuorineen lohkoiksi - yleensä kahdeksaan osaan on hyvä. Lohkot levitetään uunipellille, päälle ripotellaan hiukan suolaa ja uuniin 200 asteeseen. Periaatteessa päälle voi ripotella muitakin mausteita, esim. yrttejä tai paprikaa, mutta pelkkä suolakin riittää vallan mainiosti. Kelloa en ole koskaan katsonut, mutta perunat on valmiita, kun ne ovat kauniin värisiä.

Tiistai

Perunoiden kanssa laitoin uuniin juureksia - tällä kertaa bataattia, punajuurta ja punasipulia. Juurekset kuoritaan ja pilkotaan vuokaan, päälle hunajaa, pippuria ja suolaa, sekoitetaan ja uuniin. Näillekin voi kokeilla muitakin mausteita. Oma maustekaappini vain on niin tylsä, että yleensä pärjään puhtaasti pippurilla ja suolalla. Niillä pääsee pitkälle. Meillä ei ole kiertoilmauunia, mutta yllättävän hyvin juurekset valmistui perunapellin allakin. Ensi kerralla laitan kyllä juurekset hiukan ennen perunoita, kun omaan makuun jäivät turhan rapsakoiksi.

Perunoiden ja uunijuuresten lisäksi tarjosin Apetit punajuuripihvejä ja porkkanapihvejä, jotka einesäiti näppärästi nappaa pakastealtaasta. Kastikkeena oli tarkoitus tarjota sinihomejuustodippiä, mutta turkkilainen jugurtti, johon dippijauhe oli tarkoitus sekoittaa, päätyi kompostiin homekuorrutteensa kera. Ensi kerralla sitten.

Keskiviikko

Makkarakastikkeen teen yksinkertaisesti lenkistä, kermasta ja mausteista. Mausteeksi sopii sinappi niiden pippurin ja suolan lisäksi. Vedellä ja Maizena-suurusteella saa kastiketta helposti jatkettua, ettei ihan purkkitolkulla tarvitse kermaa laittaa. Perunamuusista on meidän taloudessa vastuussa Parempi Puolisko. Minä en sen valmistukseen puutu. Itse söin edellisen päivän uunijuureksia ja pihvejä muusin kanssa.

Pestopasta ja leivonnaiset saavat luvan odottaa seuraavaan bloggaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti